760103__violin-wallpapers-backgrounds-guitar-resolution-high-brown-reptiles-wallpaper-beautiful-background_p

riksspelmän

karin svensson-nordberg

Fotograf: Agnes Stenlund Fotograf: Agnes Stenlund

När jag kom till uppspelningarna i Tobo den där onsdagen hade jag ett bronsmärke och ett diplom efter brons i ryggen. Jag hade fått en av de första tiderna och min spelkamrat Jörgen var den enda som spelade innan mig. Jag hade förberett mig mycket väl och gick in till juryn med stort fokus. Jag spelade upp tre av de fyra låtar jag hade valt ut. Efter dessa kände jag mig förhållandevis samlad men när Peter i juryn ber att få höra en polska till blir jag genast satt ur spel. En polska? Jag tänkte ju spela en vals? Jag letade febrilt i minnet efter en bra låt att plocka fram men hörde mig själv säga att jag i stället för den efterfrågade polskan ville spela en vals. Min motivering löd ”En vals visar på den bredd Blekinges traditionen erbjuder”. Då hade jag redan rivit av en polska, en schottis och en engelska. Valsen skulle liksom komplettera framträdandet tyckte jag. Jag motsatte mig alltså den allsmäktiga Zornjuryn och spelade en vals efter Albert Remelin från Lister-Mjällby.
Efteråt försökte jag övertyga dem om att även låta mig spela en polska, men till ingen nytta. De tackade mig och jag gick förvirrad ut ur rummet. Sedan väntade en LÅNG dag med MYCKET ångest. Det enda jag funderade över den där dagen var ”Hur kunde jag sumpa min chans?” När listan till slut sattes upp på verandan på Eric Sahlström Institutet hade jag redan förlikat mig med mitt nederlag. Jag gick inte ut till de andra direkt utan tog god tid på mig. När Jörgen sedan, ovanligt röd i ansiktet och med ett nöjt leende på läpparna, kom och frågade om vi tillsammans skulle gå ut och titta på resultatet förstod jag att jag faktiskt hade lyckats!

I juni 2013 utnämndes jag till Riksspelman på Blekingelåtar på Riksspelmansstämman i Tobo. Det är ett av de största musikaliska ögonblicken i mitt liv.

Kontakt: Karin Nordberg, tfn:0709-52 20 87
Hemsida: www.karinnordberg.se