760103__violin-wallpapers-backgrounds-guitar-resolution-high-brown-reptiles-wallpaper-beautiful-background_p

riksspelmän

ulf karlsson

Med en variant av Vårvindar friska från Karlskogatrakten på säckpipan, inledde Ulf Karlsson sin verbala och musikaliska odyssé om hur hans musikaliska historia och utveckling gestaltat sig.

I samband med Örebro Läns Folkmusikförbunds årsmöte, deltog länets nyaste riksspelman Ulf Karlsson med ett musikaliskt och berättande program. Musik har alltid funnits hemma i Ulfs familj och inledande musicerande på fiol utgjorde första stegen till en kulturell 40-årig utveckling. Ulf berättar att Gerd och Henry Jansson i Karlskoga betytt mycket för hans dansande och musicerande.
”De drog runt mig på en massa dansställen och till Ransäter! Ransäter var helt fantastiskt!”

Lite senare träffade Ulf på fiolisten Mats Berglund och munspelaren Magnus Törn-blad och tillsammans for de tre runt och frälste folk med polskemusik med kort etta. Det var inte förrän senare på 1970-talet som Ulf kom i kontakt med Närkemusiken. Första intrycken kom med Mogetorpskursen

Ulf avbryter berättandet med att spela Sparve Lille och en polska efter Grönkvist, som han gjort om för att den ska passa för säckpipan. 1980-81 gick Ulf Johnnykursen i Malung. De bästa stunderna i livet var på den kursen, berättar han. Det blev en riktig språngbräda och han utvecklades tekniskt i fiolspelet. Ulf blev också inblandad i kurserna i Uskavi som medansvarig under tio år. Det var fantastiskt tycker han! De unga som deltog kom ifrån hela länet och Ulf menar att de flesta av dem spelar fortfarande idag.

Säckpipan kommer!
1977-78 återskapades säckpipetraditionen av bland andra Gunnar Ternhag och Per Gudmundsson. 1980 blev Ulf för första gången medveten om säckpipan som folkmusikinstrument. Han fastnade inte direkt, men Anders Stake (idag Norudde) var entusiastisk säckpipsnybörjare och han fick upp intresset hos Ulf. De försökte frälsa världen, som Ulf uttrycker det, med detta fantastiska instrument.

”Vi spelade på tillsammans ett par år och 1984 tyckte vi att vi ville spela med andra instrument. Så träffade vi på Göran ”Freddy” Fredriksson och vi gjorde ett framträdande i Radio Örebro. Kort därefter bildades Blå Bergens Borduner och vår målsättning var att spela tillsammans med andra instrument. Det var inte lätt att få det att låta bra så där på en gång.”

Första kontakten med Zornjuryn
År 1981 drog Gerd och Henry med Ulf på Zornuppspelning i Gränna. Han spelade upp ett par låtar på fiol och fick diplom för det, vilket han var nöjd med. 1986 arrangerades lokala uppspelningar i Karlskoga där man kunde få enbart brons. Och det fick Ulf. Tre år senare hade Ulf tagit mod till sig att visa upp sitt spel på säckpipa inför Zornjuryn, då i Ransäter. Ulf själv tyckte att det gick jättebra, men det tyckte inte juryn.

”De sa att jag spelade fel på instrumentet. Men det gjorde jag inte – juryn fattade ingenting!”

Resultatet av uppspelningarna i Ransäter blev att Ulf lade ner allt säckpipespel. Fiolspelet fortsatte han med. Sedan blev Ulf sjuk under en längre period och kunde inte spela alls. Så, 2008, efter att folkmusikförbundet ville ha Blå Bergens Borduner att spela i samband med 80-årsjubileet, kom den morot som behövdes för att Ulf skulle sadla på sig säckpipan igen. Konserten på jubileet bejublades och Ulf var igång igen.

Juryn skrattade och applåderade
Året därpå 2009 arrangerades uppspelningar i Karlstad och Ulf tänkte ”Wow, vad nära!”. Nu, 20 år efter förra uppspelningen på säckpipa, tog han pipan med sig, ett gäng Närkelåtar och med målet att ha kul och att få juryn att le, spelade han upp för den bistra juryn. Där satt Lena Verf, Gert Ohlsson och Pers Nils och såg så bistra ut att Ulf brast ut i skratt. Ulf tänkte att ”kan Thomas Eriksson, så kan jag!” Ulf spelade duktigt och lyckades föra ut musiken så att juryn kände sig berörd.

”Det fick skitbra! Jag var tillbaka i spelet som det var förr. Och jag lyckades verkligen få Zornjuryn att både le och skratta – allihop! När jag var färdig fick jag till och med applåder av dem!”

Ulf knep sitt silvermärke och rätten att titulera sig riksspelman. Han spelade upp med en polska efter Pelle Pettersson/Carl Viktor Rulin, Hins polska efter Sellin i Tysslinge och en menuette-vals efter Jonas Persson, Konsta, från en notsamling daterad till 1796.

Närkeambassadör
Det är inte många i folkmusiksverige som känner till Närkelåtar. Ulf känner det som en mission att föra ut den lokala musiken – den är ju så bra! Han vill gärna vara en ambassadör för Närkemusiken och i gruppen Blå Bergens Borduner för man ut Närkelåtar på ett arrangerat sätt, som brukar gå hem hos publiken.

Ulf avslutar sitt uppträdande på folkmusikförbundets årsmöte med att spela säckpipslåt från Norra Råda och Marsch efter Kalle vid åa. Publiken applåderar glatt och vi konstaterar allesammans att länet kan stolt uppvisa en ödmjuk riksspelman på säckpipa av hög klass!
Andreas Svensson


Kontaktinfo@bagpipefiddler.se
                Hemsida