760103__violin-wallpapers-backgrounds-guitar-resolution-high-brown-reptiles-wallpaper-beautiful-background_p

riksspelmän

sheshti johansson

Sheshti blev riksspelman på närkelåtar vid Zornmärkesuppspelningen vid Högbo Bruk, Sandviken, 2004.
Juryns motivering: För traditionsmedvetet och personligt spel av låtar från Närke.

Vilka låtar spelade du upp med?
-Den första var Brudmarsch efter Johan Andersson, Snavlunda (SvL Närke: Nr.35). Den andra Lilla Nåden också den efter Johan Andersson (SvL Närke: Nr.11). Till sist valde jag att spela Carl Viktor Rulins version av "En sup till" SvL Närke: Nr.120) tillsammans med en slängpolska efter Einar Olsson.

Varför valde du de här låtarna?
-Jag känner mig trygg med dem, har spelat dem länge. De kändes bra helt enkelt!

Sheshti växte upp i Stora Mellösa i Östernärke och var nio år gammal när hon började ta fiollektioner för en av våra egna riksspelmän, Helene Gerdevåg, på Örebro Kulturskola. Tycke fattades för polskornas värld och Sheshti fortsatte med folkmusikutbildningen på musikkonservatoriet i Falun under bl.a. Ola Bäckströms ledning. Sedemera studerade hon på Kungliga Musikhögskolan för en konstnärlig kandidat i Svensk folkmusik.

Sheshti frilansar som folkmusiker, spelar solokonserter och dansspelningar, komponerar, håller i workshops, föredrag och undervisar. Hon är även en flitigt anlitad teatermusiker och har de senaste åren arbetat på Örebro länsteater och Scenkonst Sörmland där hon har medverkat som spelande skådespelare samt kompositör.

Sheshti har gett ut två kritikerrosade skivor med folkmusikbandet Triller, "Gryning" och "Ryttaren", samt skivan "Julie" med egna kompositioner inspelade på duo tillsammans med elgitarristen och multiinstrumentalisten Jonas Isaksson. Triller är en mångsidig ensemble och har bland annat har haft samarbete med Ukrainska musiker och påföljande turnéer i Ukraina, men även till exempel en samproduktion med Arméns musikkår. Ett annat spännande projekt som är på gång är ett samarbete med skådespelerskan/författaren Caroline Donath. De är i startfogarna för att skapa en föreställning som på en omväxlande magiskt och komiskt sätt diskuterar runor och folktro.


Kontakt: Se Sheshtis hemsida: www.sheshti.se