760103__violin-wallpapers-backgrounds-guitar-resolution-high-brown-reptiles-wallpaper-beautiful-background_p

riksspelmän

stefhan ohlström

År 1983 fick länet en ny riksspelman. I Västerås gick Zornmärkesuppspelningen av stapeln det året och en av deltagarna hade fyra dansare med sig. Efter tre spelade låtar och en jurys övervägande, dekorerades Stefhan Ohlström  med Zorns spelmansmärke i silver. De dansande paren han hade med sig var Kalle och Ingrid Strandell, Bengt Mård och Ing-Mari Ekman.

Vilka låtar spelade du upp med?
- Jag tror att den första var Vallåtspolska efter August Andersson, Laxåsen. August Andersson gick också under namnet "Spelkungen". Sen valde jag Storpolska efter Jan Erik Hammarberg i Hörken plus en polska efter Johan Vilhelm Andersson. Den sista låten kallas för Anders Nils i Löa polska och det är inte så vanligt att man hör den ute.

Hur började din spelmansbana?
-Ja, pappa spelade fiol. Både jag och sedan barnen har inspirerats mycket av honom. Så det blev folkmusik på fiolen från första början. Och så spelade jag på kommunala musikskolan.

Stefhan kommer från Jumkil utanför Uppsala och flyttade till Bergslagen 1976. Först till Ställberg och sen till Ställdalen. På frågan "Varför Bergslagen?" svarar Stefhan snabbt: -Naturen!

Numera bor Stefhan i Yxsjöberg, alldeles i närheten av gränsen till Dalarna. Jag frågar ifall han har hittat några spelkamrater där, men inte. Kanske det finns nånstans i krokarna, funderar Stefhan.

Stefhan säger sig vara lokalpatriotisk när jag frågar om vilken spelmansstämma han föredrar i landet. Han gillar de lokala stämmorna i det mindre formatet - som spelträffen i Kopparberg där intervjun genomförs. När det gäller musiken, så är andrastämmor något Stefhan har specialiserat sig på. Utöver det berättar spelmannnen att han alltmer spelar till polskedanskurser runtom i landet. Han gillar den formen för spelet.

Intervjuvare: Andreas Svensson
Foto: Thomas Bernhardt