riksspelmän

anders norudde

"Jag började spela gitarr hemma i Degerfors när jag var 15 år och fick höra gruppen Kebnekajse 1978 på Radio Örebro. Lärde mig själv sedan spela fiol och andra folkmusikinstrument. Bla Svensk säckpipa, Moraharpa, Stråkharpa, Kohorn, Bockhorn, Sälgflöjt mm mm..
1982-86 gick jag en fiolbyggarutbildning i Leksand  och blev kursetta med gesällbrev. Den  karriären fick sedan stå tillbaka en aning då den fick konkurrens av min andra karriär, den som framgångsrik musikant i bl a grupperna Hedningarna och Blå bergens borduner.

1989 i Ransäter blev jag, tillsammans med Bengt Sundberg,  Sveriges första Riksspelman på Svensk Säckpipa!
Sedan 1998 bor jag i Karlskoga, spelar inte lika mycket ute nu men har min firma med fiolreparationer, nybygge av stråkinstrument mm."

Se filmklipp när jag spelar på ÖLFM's årsmöte 150307, klicka här.

Förutom Hedningarna och Blå bergens borduner spelar jag med:

  •  Matti Norlin, blues/folkmusik
  • Lennart Gybrant, låtar från Östvärmland, huvudsakligen från Visnum-Kil (Cd 2005 "Bönderna underverk, GIGA)
  • Per Saxholm, låtar från Karlskogatrakten. NY CD UTKOMMER SOMMAREN 2014!!!

Discografi:
Hedningarna 1989
Hedningarna Kaksi 1992 (Grammis!)
Blå bergens borduner 1993
Hedningarna Trä 1994
Hedningarna Hippjokk 1997
Hedningarna Karelia Visa 1999
SoloCd Kan själv! 2000
Med Ulrika Bodén Vålje o vrake 2001
SoloCd Med Hull och hår 2003
Med Ulrika Bodén; Rätt nu är det på tiden 2004
Med Arn; de Gotia 2004
Bönderna Underverk 2005
Hedningarna & 2012
(Karlskogabeter) 2014

Kontakt
Mail: anders.norudde@gmail.com
Tfn: 0730-555833
Hemsida: www.andersnorudde.se